Een eigen paard koop je met verstand om er later vanuit je hart van te genieten.

DOMA VAQUERA                                                      21 augustus 2009

Saleroso is een Pura Raza Espagñola (P.R.E.). Dit ras wordt gebruikt voor de Doma Vaquera. 

Ook Saleroso is volgens de principes van deze rijstijl getraind.

 

 

 

 

 

 
Doma Vaquera is een eeuwenoude traditionele rijstijl die gebruikt wordt op het platteland van Spanje. Het wordt gebruikt door de spaanse herders om het rundvee te hoeden. Vooral in Zuid Spanje, in Andalusië, is het nog heel belangrijk.

Het is als het ware de spaanse cowbow. Het western rijden is dan ook afkomstig van de Doma Vaquera.
Tussen de 15e en 17e werden de eerste Spaanse paarden in Amerika geïntroduceerd. De amerikanen die ook veel land en vee bezaten namen de rijstijl over en pasten het harnachement, de kleding en de rijstijl aan hun doelen aan. Aan de constructie van de zadels kan je nog goed de overeenkomst zien.  


Een verschil is dat bij de Doma Vaquera het vee niet in mensenhanden komt in tegenstelling tot de Amerikaanse westernrijder. Voor het hoeden van het vee wordt een garrocha”gebruikt. Dit is een lange stok of lans waarmee men het vee drijft. Het paard wordt eenhandig, met de linkerhand, gereden en met de rechterhand kan men de “garrocha” dragen of hekken openen of sluiten etc. Derhalve is het belangrijk dat men het paard vooral met de zit, het gewicht en de benen kan berijden en in mindere mate met de teugels.

Het paard wordt voornamelijk in stap en galop gereden, de draf wordt alleen gebruikt voor het africhten van jonge paarden. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de “serreta”. Dit is een metalen neusband bekleed met leer (soms met karteltandjes). De stap is verzameld en met korte pasjes. De “mosquero” - dit is de versiering aan de frontriem van het hoofdstel - mag hierbij niet of nauwelijks bewegen. Dit geeft aan dat het paard in afwachting is en gereed is om op elk gewenst moment in actie te komen.Belangrijke eisen die aan een Doma Vaquera paard worden gesteld zijn grote wendbaarheid en acceleratievermogen. Het paard moet vanuit halthouden direct vliegensvlug kunnen aangalopperen en omgekeerd vanuit een snelle galop direct tot stilstand kunnen komen. Hierbij mag hij niet doorglijden, zoals bij de sliding stop uit het westernrijden.
Andere bekende oefeningen zijn de volledig rechte zijgangen, de wendingen om de voor- en achterhand, de galopchangementen en de galoppirouettes.

De paarden zijn vaak hoogbenig, moeten snel en wendbaar zijn, moedig zijn, een goed uithoudingsvermogen hebben, bereidwillig zijn en beschikken over een koel karakter.

De opleiding van een goed Doma Vaquera paard duurt zijn hele leven. Toch wordt er een verdeling gemaakt in twee niveau’s. Het niveau wordt bepaald door de leeftijd van het paard en niet door het niveau van de ruiter of door zijn kennis. Het jonge paard wordt pas vanaf zijn 6e levensjaar als volwassen beschouwd.

Terug naar Saleroso

Heeft u vragen of interesse?

Heeft u vragen, opmerkingen of interesse? Vult u dan onderstaand formulier in en u ontvangt zo spoedig mogelijk bericht.

Naam:
Email:

NOKR