Over Klassiek Paardrijden
WIE BEN IK?
Mijn naam is Marlous Eertink (1962).
Al vanaf mijn kinderjaren ben ik gefascineerd door paarden.
De eerste beginselen van het paardrijden heb ik, zoals zovelen, geleerd op de ruggen van geduldige manegepaarden.
De passie die in de loop van de jaren steeds verder werd aangewakkerd, vond eigenlijk pas echt gestalte toen ik het paard van een vriendin mocht gaan trainen. Met Meke, een eenogige voskleurige merrie (Selle Français), is mijn echte zoektocht naar de diepere betekenis en geheimen van de rijkunst begonnen.
Na het volgen van vele cursussen, clinics en stages, zowel in binnen- als buitenland en het behalen van diverse diploma’s, ben ik uiteindelijk bij de klassieke rijkunst beland.
Deze klassieke weg geeft de antwoorden op en biedt oplossingen voor de problemen waar ik in de loop van de tijd als ruiter, trainer en instructrice tegenaan ben gelopen.
Sinds 2003 train ik mijn paarden volgens de Academische Rijkunst.
Het Ridderschap van de Academische Rijkunst, opgericht door Bent Branderup, een Deens grootmeester, stelt zich ten doel de pure, oorspronkelijke Academische Rijkunst te bewaren, nieuw leven in te blazen door ze opnieuw te beoefenen en actief over te dragen.
Op die manier kunnen velen opnieuw genieten van de oude rijkunst, die zich door de eeuwen heen bewezen heeft als een eerlijke, respectvolle en correcte trainingsmethode voor het paard en daardoor zeer waardevol en bruikbaar voor de ruiter.
Klassiek Paardrijden is gevestigd op de lokatie van Trainingscentrum De Maesberg te Arnhem, Harderwijkerweg 2.
Dagelijks train ik hier mijn zes paarden. Van links naar rechts: Ladios, Popeye, Saleroso, Unity, Sander en Mantra.
|
Daarnaast geef ik vele privélessen, cursussen, Masterclasses, trainingen in binnen- en buitenland in het Rechtrichten en de Klassieke Rijkunst. Meer hierover vindt u onder lesmogelijkheden.
Marlous Eertink:
- Gediplomeerd ORUN instructrice
- Gediplomeerd FNRS jurylid
- Vierde graads instructeur Rechtrichten (Paarden Begrijpen)
- Squire in de Academische Rijkunst
MIJN KLASSIEKE SCHOLING
De leerweg samen met je paard is eigenlijk nooit voltooid. Daarom is het ook voor mijn persoonlijke ontwikkeling noodzakelijk om regelmatig feedback te krijgen op mijn dagelijks werk.
In je eigen trainingen werk je volgens het principe van eerst denken en dan doen. Wat goed voelt behoud je en wat niet goed voelt, moet je snel vergeten en zoeken naar een oplossing om het anders en beter te doen, zodat het weer goed voelt.
Tijdens de lessen werk je natuurlijk ook volgens datzelfde principe, maar wordt je door de instructeur gecoacht en een spiegel voorgehouden over het resultaat en kan deze je helpen met en zoeken naar:
- een betere of andere oplossing,
- meer kwaliteit in de oefening
- het zetten van een volgende stap
- mentale processen
Alleen door regelmatig in de "spiegel" te kijken wordt het mogelijk nieuwe dingen te ontdekken en samen te groeien en te ontwikkelen. Deze weg is nooit af.
Onderstaand een overzicht van de diverse soorten scholing of trainingen in het Rechtrichten en de Klassieke Rijkunst, die ik in de afgelopen jaren gevolgd heb en nog steeds volg:
Clinics Houding en Zit - Hanna Engström |
januari 2011 2007 tot heden september 2010 juni 2010 2010 -2011 2010 2009 2008 2006 -2007 |
"KLASSIEK PAARDRIJDEN"
Mijn passie voor paarden en alles wat daarmee samenhangt heeft in 2007 geleid tot de oprichting van deze site "KLASSIEK PAARDRIJDEN", met een eigen doel, missie, visie en filosofie.
Door mijn eigen ervaringen, mijn persoonlijke zoektocht naar de geheimen der rijkunst en de ervaringen van anderen waar ik mee in aanraking kwam als trainer en instructrice, bleek dat velen op zoek zijn naar een fijnere samenwerking met hun paard, waarbij beide individuen plezier beleven tijdens hun werk.
Helaas lijkt dat vaak moeilijk te verwezenlijken. Dat was voor mij reden mijn ervaringen en inzichten te delen met anderen via deze site.
Klassiek Paardrijden laat u kennismaken met het Rechtrichten en de Klassieke of Academische Rijkunst, in al zijn facetten en wat ze voor u en uw paard kunnen betekenen.
Grootmeester Gustav Steinbrecht (1808-1885) zegt in zijn boek "Das Gymnasium des Pferdes":
"De klassieke dressuur is een volledig bouwwerk. Een methode van dressuur, die langs natuurlijke weg, rekening houdend met de psyche van het paard, naar een volledige harmonie tussen paard en ruiter streeft. Want alle onnatuurlijkheid en gekunsteldheid, die niet met de natuur strookt, voert op zijpaden."
Harmonie
Volledige harmonie is iets waar iedere paardeneigenaar naar op zoek is, maar helaas ontstaan er, veelal door onwetendheid en onbegrip, nogal eens problemen tussen mensen en paarden.l
"Als we handelen in harmonie met de dingen, ontmoeten we de minste weerstand."
Tao Meng
Deze problemen kunnen bestaan uit o.a.:
- bit vastpakken
- achter de teugel kruipen
- niet nageeflijk zijn
- niet meer af willen wenden
- niet meer voorwaarts zijn
- onregelmatig zijn
- niet stil willen staan
- snelheid ontwikkelen/plat door de bocht gaan
Veel van deze problemen, kunnen voorkomen of verholpen worden, door een juiste manier van trainen en communiceren met uw paard.
Doel
Het doel van Klassiek Paardrijden is om paard en ruiter met raad en daad bij te staan bij de training van hun paard. Zodat problemen voorkomen kunnen worden of worden opgelost.
Dit probeer ik op tweeërlei wijze te doen:
- Door het ontwikkelen van deze site hoop ik u veel informatie te geven, die u en uw paard kunnen helpen bij de dagelijkse training, het ontwikkelen van een evenwichtige samenwerking en het leggen van een goede basis voor al datgene dat u graag met uw paard wil bereiken
- Door het aanbieden van verschillende lesmogelijkheden, probeer ik praktische en theoretische ondersteuning te bieden die past bij de ontwikkeling en training van zowel ruiter als paard.
Zodat voor iedereen de weg open ligt naar een harmonieuze samenwerking met hun paard!
"Entre deux individus, l'harmonie n'est jamais donnée, elle doit indéfiniment se conquérir."
("Harmonie tussen twee individuen wordt nooit in de schoot geworpen, ze moet eindeloos veroverd worden.")
Deze zoektocht naar harmonie krijg je niet zonder inspanningen, kan niemand voor je doen en is ook nergens te koop. Deze weg moet iedereen zelf ontdekken en bewandelen, maar is de moeite dubbel en dwars waard.
Alleen op die manier kan men de mysteries ontrafelen, de puzzelstukjes vinden en leren plaatsen in het grote geheel.
Terug naar boven