Een geest die niet openstaat, is als een zender die afstaat. Hij kan noch zenden noch ontvangen.

Rijden zonder zadel

12 maart 2013

Om je gevoel voor de beweging van het paard te ontwikkelen is het raadzaam een tijdje zonder zadel te rijden, maar op een barebackpad. (Deze zijn er in veel verschillende diktes en uitvoeringen).  

Op deze manier heb je een directer contact met de paardenrug en wordt je gevoel niet gehinderd of afgezwakt door de dikke kussens van een zadel.

Onderstaande oefeningen leren je om met je zit in exact dezelfde beweging mee te bewegen.

Oefening 1: voel de achterbenen

De linker zitbeenknobbel van de ruiter zakt ''voorwaarts neerwaarts '' als het paard zijn linkerachterbeen optilt. De linker zitbeenknobbel gaat weer ''achterwaarts omhoog''  als het paard zijn achterbeen neerzet. De zitbeenknobbel maakt als het ware een salto achterover. Voel ook de andere kant en voel dan beide zijdes tegelijk. 
Oefening 2: voel de voorbenen

Probeer te voelen wanneer het paard zijn rechtervoorbeen op de grond zet. Op dit moment zal je rechterknie naar de grond zakken. Je zakt als het ware om de beurt in je knieën als het paard het betreffende voorbeen neerzet.

Concentreer je eerst op één voorbeen, dan op het andere en daarna op beide voorbenen beurtelings. Je loopt met je knieën mee met de voorbenen.

Oefening 3: voel alle benen

Ga in stap voelen dat eerst je linkerknie zakt en vervolgens je zitbeenknobbel naar voren rolt. Het paard zet namelijk eerst zijn linkervoorbeen op de grond en tilt daarna meteen zijn linkerachterbeen op. Voel het ritme en loop als het ware zelf. U loopt en het paard volgt. Voel ook de andere kant en voel dan beide zijdes tegelijk. 
     

In draf voel je dat je rechterknie zakt op het zelfde moment dat je rechter zitbeenknobbel naar beneden gaat. Gelijktijdig staat namelijk het rechtervoorbeen op de grond en is het rechterachterbeen in de lucht. Voel ook de andere kant en voel dan beide zijdes tegelijk.

                      

Door dit te oefenen leer je de beenzettingen van het paard en kan je synchroon met het paard bewegen. Het is alsof jezelf loopt, alsof de benen van het paard je eigen benen zijn. Denk als een centauer.

 

Heeft u vragen of interesse?

Heeft u vragen, opmerkingen of interesse? Vult u dan onderstaand formulier in en u ontvangt zo spoedig mogelijk bericht.

Naam:
Email:

NOKR