Paardrijden is een zeer ingewikkelde bezigheid, waarbij denken, zien, voelen en doen allemaal meespelen

Ons adaptieve onderbewustzijn.

Modern psychologisch onderzoek heeft aangetoond dat ons onderbewustzijn ons helpt zonder dat we ons daarvan bewust zijn.

Het helpt ons zich zo goed mogelijk aan een situatie aan te passen, problemen op te lossen of verbanden te leggen waarvoor ons bewustzijn, die de overvloed van prikkels om ons heen opvangt, onvoldoende tijd en ruimte heeft.

Ons onderbewustzijn werkt de zoektaak uit, die we met ons bewustzijn hebben gegeven en ook weer hebben stopgezet, omdat het niet snel genoeg tot het gewenste resultaat leidde.

Ook tijdens het paardrijden, werkt ons onderbewustzijn en kan u helpen.
Tijdens het paardrijden waarin denken, doen en voelen moeten samensmelten, worden onze hersenen verzadigd met prikkels.

Door af en toe even een pauze te nemen, te ontspannen en/of een andere oefening te rijden die we al beter beheersen, wordt ons onderbewustzijn actief.
Vaak zien we dat hoe harder we proberen iets te bereiken, hoe moeilijker het wordt, zodat we het uiteindelijk opgeven en gefrustreerd of zelfs boos van ons paard stappen. Door nu juist af en toe te ontspannen en het bewust los te laten, blijkt dat de oefening een tijdje later opeens veel beter lukt en het plots allemaal veel duidelijker en simpeler is dan we aanvankelijk dachten

En ook uw paard heeft geregeld een pauze nodig om alle prikkels te kunnen verwerken. Ook bij het paard zien we dat na een kortere of langere periode van rust, de oefeningen hem veel makkelijker lijken af te gaan. Ook bij het paard moet het zich settelen in zijn hoofd.

Dus blijf uzelf en uw paard niet kwellen als iets niet lukt, maar maak gebruik van uw onderbewustzijn door af en toe een time-out te nemen en probeer het later gewoon nog eens.

Terug naar boven

Heeft u vragen of interesse?

Heeft u vragen, opmerkingen of interesse? Vult u dan onderstaand formulier in en u ontvangt zo spoedig mogelijk bericht.

Naam:
Email: