Karakter zonder kennis heeft vaker succes dan kennis zonder karakter. Marcus Tullius Cicero Romeins staatsman en schrijver (106 v.C. 43 v.C.)

7. DE VERTICALE SCHEEFHEID T.O.V. DE GROND
Doordat de achterbenen ongelijkmatig stuwen en dragen, worden de voorbenen ongelijk belast. Dit heeft tot gevolg dat het paard verticaal scheef komt te staan t.o.v. de grond.

Je kan je het paard voorstellen als een driehoek, waarbij de schouders dus smaller zijn als het bekken. We moeten voorkomen dat hij de schouders tegen de wand drukt, want dan lopen zijn achterbenen niet meer in het spoor van zijn voorbenen. Door de schouders correct voor de achterhand te plaatsen kunnen de achterbenen weer in het spoor van de voorbenen treden.

Bij de linker driekhoek staat de verticale lengte-as in een hoek van 90 graden t.o.v. de grond, dus loodrecht. Bij de rechter driehoek staat de verticale lengte-as scheef t.o.v. de grond.

Door te werken aan de diverse scheefheden, waardoor het paard geleerd wordt te buigen en met zijn binnen- of buitenbeen naar het zwaartepunt te treden, wordt het paard min of meer vanzelf ook verticaal “uitgelijnd”

Door deze verticale scheefheid, kan een paard in een snelle gang (galop) in de wending ervoor kiezen om tempo terug te nemen of om juist te versnellen. Doet hij dit niet dan bestaat het gevaar dat hij in de wending onderuit zal gaan. Je kan dit vergelijken met een motorrijder die in de bocht het gas erop moet houden, wil hij niet onderuitschuiven.

Bij het voorste paard op de foto ziet u dat het rechtervoorbeen en de rechterschouder vermeerderd belast worden, waardoor het paard verticaal scheef t.o.v. de grond komt te staan.

 


Van nature zal een paard zijn hoofd/hals als balanceerstang gebruiken om in evenwicht te blijven. Doordat wij het paard dwingen in een bepaalde richting te kijken in een wending, ontstaan er moeilijkheden (zolang wij hem nog niet geleerd hebben zich te buigen in de lengte en met zijn binnenachterbeen de massa te ondersteunen) omdat hij zijn evenwichtsstang kwijt is. (vgl. een kat of eekhoorn zonder staart).

 

 Terug naar "De natuurlijke scheefheid"

Heeft u vragen of interesse?

Heeft u vragen, opmerkingen of interesse? Vult u dan onderstaand formulier in en u ontvangt zo spoedig mogelijk bericht.

Naam:
Email:

NOKR