Merkwaardig genoeg worden in bijna alle rijvoorschriften straffen grondiger behandeld dan de verschillende soorten van belonen.

LESARRANGEMENT MET MANTRA                                   augustus 2008

Van 11 t/m 14 augustus 2008 was ik in de gelegenheid gesteld een viertal lessen te volgen op Mantra, een paard van Marijke dat Grand-Prix heeft gelopen.
Het doel van deze trainingslessen was om kennis te maken met de oefeningen van de hogere rijkunst en te kunnen voelen en ervaren hoe dergelijke oefeningen gereden dienen te worden, zoals de piaf, de galoppirouette en de galopwissel.

Dag 1: 11 augustus:

 

De eerste dag was een kennismakingsdag met Mantra. Het thema was correcte lengtebuiging, voorwaarts neerwaarts en een daarmee gepaard gaand goed onderslingerend achterbeen. De basis voor alle verdere oefeningen.

Klinkt eenvoudig, maar toch kan dat ook nog verdraaid lastig zijn, zeker als je het paard niet echt kent. Maar na even zoeken en proberen, kwam Mantra uiteindelijk toch mooi voorwaarts neerwaarts met een ruime rustige beweging

Dag 2: 12 augustus
De tweede dag gingen we na het voorwaarts neerwaarts rijden naar het verzamelen toe, tot een schoolstap, waarbij Mantra voorwaarts neerwaarts de ruiterhand moest blijven zoeken.
tot marijke zei en nu piafferen. Whouw!
Dus zoeken, prutsen, voelen, aanwijzingen proberen op te volgen en warempel Mantra ging piafferen. Wat een geweldige ervaring

 
Dag 3
: 13 augustus

De derde dag. Eerst weer voorwaarts neerwaarts en vandaar uit weer verzamelen naar de schoolstap en wederom naar de piaf. Tja nu ging ik erover nadenken en ging het stukken minder dan de dag ervoor.
Dus advies: niet teveel denken maar vooral op je gevoel gaan. Stuk makkelijker!
Gelukkig uiteindelijk lukte het toch.

En als laatste opdracht: vanuit de schoolstap op de volte, licht traversmatig aangalopperen.
Vervolgens de staart richten naar een denkbeeldig punt in het midden van de volte, waar je omheen galoppeert. Zo ontstond de galoppirouette. Wat een knap paard, dat hij het toch maar doet, met dat "gepruts" op zijn rug.
Het klinkt allemaal eenvoudig, maar er gebeurt zoveel waarop je moet anticiperen, dat ik mijn handen, benen, lijf en hoofd er vol aan had.
Het smaakt iedere dag naar meer. Gelukkig had ik nog een dag te gaan.  


 Dag 4: 14 augustus

De vierde en laatste dag werkten we naar de galopwissel. Eerst weer verzamelen, dan aangalopperen op de kwartslijn in lichte travers. Door de buiging te wisselen naar een lichte renversstelling/buiging springt het paard a.h.w. vanzelf om. Bij de buigingswissel kom je van een linkszit in een rechtszit of andersom, waarbij je zwaartepunt en je beenpositie wisselt.

De moeilijkheid zit hem nog het meest in het juiste moment. In het zweefmoment wissel je je zit, waardoor het paard eerst de achterbenen wisselt. Geef je de hulp te laat dan zal het paard eerst wisselen met de voorbenen en volgen de achterbenen daarna. Dit is echter geen juiste wissel.
Bovendien moet de galop tijdens de wissel een drietakt blijven en mag geen tweetakt worden.
En ook in de wissel moet het paard de hand van de ruiter blijven zoeken en zodoende met ee n lange bovenlijn werken.
En dan bij dit alles zelf rustig blijven zitten en niet te veel zelf proberen te doen. Het paard moet wisselen en niet jij.

 

Dat was een geweldig leerzame week. Mantra en Marijke bedankt!

Terug naar Mantra

Heeft u vragen of interesse?

Heeft u vragen, opmerkingen of interesse? Vult u dan onderstaand formulier in en u ontvangt zo spoedig mogelijk bericht.

Naam:
Email:

NOKR