Er zijn geen paarden die op een ezel rijden, maar er zijn wel ezels die op paarden rijden.

TRAININGSWEEK BIJ MARIJKE DE JONG               7 t/m 11 januari 2008

Maandag 7 januari had ik voor mijn beide paarden, Popeye en Ladios een afspraak bij Drs. Steffi van der Laarse, op Holistisch Centrum De Maesberg in Arnhem. Ieder jaar laat ik mijn paarden even nakijken.
Steffi is naast dierenarts ook Veterinair Chiropractor (IVCA internationaal gecertificeerd) en Acupuncturist (NAAS en IVAS- internationaal gecertificeerd).

Een consult bestaat globaal uit de volgende controles:
Na een intake gesprek wordt het paard uitgebreid bekeken

  • Er wordt gekeken naar de beweging in stap, draf en galop.
  • Vervolgens wordt de ruggengraat van het paard bekeken, van zijn neus tot het puntje van zijn staart.
  • En alle ledematen worden grondig gecheckt.
  • Daarna wordt gekeken naar de fysieke, energetische en emotionele gesteldheid.

Op basis van dit totale beeld wordt een eventuele behandeling vastgesteld. Dit kan variëren van het manipuleren van de wervelkolom om de soepelheid te vergroten. Lichamelijke problemen kunnen worden behandeld op reguliere wijze en/of door middel van acupunctuur, op basis van homeopathie en/of orthomoleculair. Een combinatie van deze methodes werkt meestal het beste.

Beide paarden waren gelukkig prima in orde en zo kon de geplande trainingsweek bij Marijke de Jong dus gewoon doorgaan.

Elke dag had ik een half uur les met beide paarden. Al gauw bleek dat de twee erg aan elkaar hingen, waardoor de innerlijke rust nogal verstoord kon worden. Maar na een dag of twee werd dat gelukkig beter.
Beide paarden werden aan de hand en rijdend getraind.

 

POPEYE
Voor Popeye lag de prioriteit op:

  • de gehoorzaamheid en/of geconcentreerdheid;
  • het vergroten van de draagkracht van de achterhand door de buigzaamheid van de gewrichten van de achterhand te vergroten.

Popeye is lateraal een erg soepel paard.
Hij heeft echter een vrij steil achterbeen, waardoor hij liever stuwt/afzet met zijn achterbenen dan dat hij ze laat dragen, waardoor hij de neiging heeft erg op de voorhand te vallen .Dit is dan ook een belangrijk trainingsitem. Door de juiste training verbeterd dit langzaam maar zeker en wordt het makkelijker voor hem om steeds meer te gaan “zitten” en te dragen.

Door middel van de traversmatige oefeningen (travers, renvers, appuyement, en de pirouette) komt Popeye makkelijker terug op het achterbeen.
Door hem vanuit deze oefeningen weer vanuit het binnenbeen voorwaarts neerwaarts te rijden en te laten verruimen, waarbij de stuwkracht niet
mag gaan overheersen, wordt hij getraind het achterbeen steeds meer dragend/onder de massa te gebruiken  

Wanneer het achterbeen beter kan dragen en buigzamer wordt, kan het paard zich in de galop makkelijker verzamelen en meer opwaarts galopperen.
Maar ook door de galoparbeid verbetert de buigzaamheid en draagkracht van de achterbenen. Zodoende snijdt het mes dus aan twee kanten.
De galoparbeid verbeterd de buigzaamheid van de achterbenen en een buigzamer achterbeen verbeterd de galop.
De galoparbeid stimuleert bovendien het kantelen van het bekken, waardoor de achterbenen verder naar voren kunnen swingen wat weer nodig is voor een correcte draagkracht.  

Afgezien van de juiste been- en teugelhulpen, zijn de zit en de mentale hulpgeving hierbij erg belangrijk.

  • Door “diep” te gaan zitten, je zwaartepunt laag in je buik te leggen;
  • Door je goed te aarden en te centreren; (powerpositie)
  • Door het paard als het ware voor je zadel “op te bouwen”.

wordt het mogelijk het paard steeds beter met dragend achterbeen te laten galopperen, waardoor hij zich meer opwaarts zal bewegen en zo lichter
wordt in de voorhand. Hoe makkelijker het paard zich leert ondersteunen met het achterbeen (een samenspel van de buigzaamheid van de achterhandgewrichten verbeteren en de spierkracht van de achterhand vergroten), hoe makkelijker je hem kan verzamelen.

Terug naar Popeye

Heeft u vragen of interesse?

Heeft u vragen, opmerkingen of interesse? Vult u dan onderstaand formulier in en u ontvangt zo spoedig mogelijk bericht.

Naam:
Email:

NOKR