Er zijn geen paarden die op een ezel rijden, maar er zijn wel ezels die op paarden rijden.

Clinics Academische Rijkunst van Bent Branderup

19/20 februari 2011 
2/3 oktober 2010 
17/18 april 2010 
3/4 oktober 2009 
18/19 april 2009 
17/18/31 januari 1 februari 2009
4/5 oktober 2008 
april 2008 

26/27 januari 2008 

10/11 nov. 2007

3 juni 2007

Mantra
Popeye
Saleroso
Saleroso en Ladios
Popeye Squiretest
Popeye, Ladios en Daimler
Ladios
Ladios
Ladios
Popeye
-

Terug naar "Scholing"


CLINIC BENT BRANDERUP                                   19/20 februari 2011

Aan deze clinic namen alleen squires deel.  Aangezien deze ruiters allemaal dezelfde basis hebben en bezig zijn met de buiging van de achterbenen, stond deze clinic ook in het teken van de verzameling.

De verschillende ruiters lieten met hun paard verschillende mogelijkheden zien om te verzamelen, bijvoorbeeld:

  • galop - piaf - galop - piaf
  • verzamelde stap - piaf - verzamelde stap
  • verruimde draf - piaf - verruimde draf - piaf

Doordat elk paard uniek is, reageert ieder paard anders en is het belangrijk dat je de juiste training voor het paard hanteert, zodat je het beste resultaat krijgt.

De verzameling is geen doel op zich, maar het gaat om het buigzaam maken van de achterhand(gewrichten), zodat deze gewicht van de voorhand kan overnemen.

Piaf is b.v. een  middel om deze buigzaamheid te verbeteren.

 

De halve ophouding is hierbij van enorme betekenis om te checken of het paard door de verschillende graden van verzameling heen nageeflijk blijft. licht blijft in de hand etc.

maar ook om te kijken of het paard de hand altijd wil zoeken, volgen in voorwaarts/neerwaartse richting. Dit is belangrijk, want wanneer dit verloren gaat, is de verbinding van het achterbeen naar de hand onderbroken (in de rug) en heb je geen zeggenschap meer over de vorm, gang van het paard. kan je het achterbeen niet meer exact plaatsen en beinvloeden.
Om het zwaartepunt naar achteren te brengen

Mantra is een beleerd paard, dat veel oude bagage heeft, waar hij makkelijk op terugvalt.

Dit houdt in dat hij alle kunstjes kan doen, maar niet altijd in de goede vorm, in ontspanning, durchlassig, met de juiste doorstroming van de energie, zonder blokkades. Dit is duidelijk voelbaar in je hand, maar vooral in de rug van het paard. Deze wordt hard en is niet prettig meer om op te zitten, de schwung gaat verloren. 

 

 Terug naar boven


CLINIC ACADEMISCHE RIJKUNST                               2/3 oktober 2010

Tijdens  de clinic van Bent in oktober 2010 heb ik met popeye deelgenomen.
Zijn stuwende achterbeen en het daarmee gauw op de voorhand vallen zijn de grootste trainings items voor dit moment. De halve ophoudingen zijn hierbij zeer belangrijk om hem continue te herbalanceren.
Dit tezamen met mijn powerpositie vormen belangrijke aandachtspunten voor de komende tijd.

Ook de schoudervrijheid van de linkerschouder was kleiner dan de rechter. Dit terwijl dit eigenlijk de schouder is met de meeste vrijheid van nature.
Waarschijnlijk door de kleinere beweging van het rechterachterbeen naar voren, wordt het naar voren grijpen met het diagonale been (linksvoor) lastiger.

Met name de galop heb ik de laatste maanden vooraf aan de clinic veel geoefend. Het grote probleem is dat hij op de cirkel redelijk onder me blijft, maar op de rechte lijn, verliest hij zijn draagkracht en stuwt zich snel op zijn voorhand. Dit heb ik proberen te oefenen door de cirkel vierkant te gaan rijden. Hierdoor ontstaan vier rechte lijnen. Door twee van deze lijnen telkens met een paar passen te verlengen krijg je een steeds grotere rechthoek. Zodra hij begon te stuwen en het zwaartepunt onder me uit dreigde te komen, zette ik de wending in, waarin ik hem makkelijker kon herbalanceren via de halve ophoudingen dan op de rechte lijn.

Tijdens de clinic kwam ook de galop aan de orde. Door te wisselen tussen een verzamelde zit in combinatie met meer verzamelde galop en een meer ontlastende zit in combinatie met een meer verruimde galop, werd het achterbeen afwisselend gevraagd zich vermeerderd te buigen. In de linker galop was de nageeflijheid lastiger dan in de rechtergalop. Dit is een trainingspunt voor de komende tijd.

Een piaf blijft een hele klus voor Popeye, vanwege zijn steile achterbenen, die moeilijk als een veer in en uit elkaar kunnen veren. Het verkleinen van de gewrichtshoeken is en blijft lastig.

 

 

       
    

Terug naar boven



CLINIC ACADEMISCHE RIJKUNST                                 17/18 april 2010

 

Ditmaal nam ik deel aan de clinic van Bent Branderup met Saleroso.

 

  Onderstaand een impressie! 

 

Terug naar boven


CLINIC BENT BRANDERUP MET SALEROSO EN LADIOS       oktober 2009

 


Terug naar boven


CLINIC ACADEMISCHE RIJKUNST, DE SQUIRETEST    18/19 april 2009


Tijdens de clinic van Bent Branderup op 18/19 april 2009, mochten Popeye en ik in de laatste les, op zondag, toch nog geheel onverwacht, de squiretest afleggen.
Tijdens deze proef moeten alle zijgangen in stap en draf in een vaste volgorde worden getoond.
De proef wordt afgesloten met galop op de cirkel, zowel linksom als rechtsom.

Dankzij de intensieve training en voorbereiding voor dit weekend zijn Popeye en ik erin geslaagd deze test met goed gevolg af te leggen en officieel SQUIRE te worden.

Terug naar boven




CLINIC BENT BRANDERUP                     17/18/31 januari en 1 februari

In januari waren er twee weekenden waarin Bent Branderup naar Nederland kwam voor de weekendclinic Academische Rijkunst.

In het laatste weekend, 31 januari /1 februari, heb ik meegedaan met Popeye, Ladios en Daimler.

Daimler is een trainingspaard van Marijke, welke ik gedurende twee weken voorafgaand aan deze clinic heb mogen trainen van Marijke.

Terug naar boven


CLINIC BENT BRANDERUP OKTOBER 4/5 oktober 2008

Na een weekje intensief trainen en lessen bij Marijke de Jong met Ladios, volgde op zaterdag en zondag de clinic van Bent Branderup.

In de theorie werd o.a. de kunst van het paardrijden besproken en de verschillende halve ophoudingen volgens Baucher, Quérinière en Steinbrecht.

 

In de praktijklessen werd uitgebreid ingegaan op:

•  de correcte lengtebuiging, zelfs vanuit stilstand
•  de zit, m.n. de beweging van de zitbeenknobbel
•  het afwikkelen van de voet van het paard.






Na afloop was er een heerlijke indische rijsttafel.






Terug naar boven


CLINIC BENT BRANDERUP                                                april 2008

Ditmaal vond de clinic plaats in Hoenderloo op de Veluweranch.

Zoals altijd begon de theorie bij de basis: de lengtebuiging. Aan de hand van de inmiddels bekende tekening van Bent Branderup werd de logica en essentie’s van de bewegingen van het  paard duidelijk gemaakt.

Tijdens de praktijklessen kwam ook duidelijk naar voren dat de oefeningen gereden moeten worden om de essentie, en dat men niet de oefening moet rijden om het “kunstje”. Zo kan een schouderbinnenwaarts de buigzaamheid van het binnenachterbeen vergroten en de schouder meer vrijheid geven. Het paard moet goed aan de hulpen zijn, zodat men exact de binnenachterbenen kan vragen naar het zwaartepunt te grijpen.

Het is dus belangrijk dat men als trainer van een paard precies weet wat de meerwaarde van de diverse oefeningen (de schouderbinnenwaarts, travers, appuyement etc.) is voor het paard. Alleen op die manier kan men de oefening op het juiste moment inzetten in de training van een paard. Zodat we de dressuuroefeningen niet gebruiken voor het rijden van dressuur, maar om het paard te ontwikkelen tot een krachtig en gezond wezen.

Terug naar boven


CLINIC ACADEMISCHE RIJKUNST                             26/27 januari 2008

Tijdens het laatste weekend van januari was Bent Branderup weer op de Maesberg om een weekendclinic te geven over de Academische rijkunst.

Zoals gebruikelijk bestond de clinic uit drie blokken theorie afgewisseld met de praktijklessen van 8 ruiters.
De theorie handelde dit maal over:

  • de fysieke aspecten van het paard;
  • de hulpgeving;
  • de pedagogische aspecten van de training van het paard

De diepgaande en brede kennis van Bent Branderup was ook dit maal weer enorm boeiend en inspirerend.
Aan deze clinic nam ik deel met mijn paard Ladios.


Terug naar boven


CLINIC ACADEMISCHE RIJKUNST                       10/11 november 2007

Het afgelopen weekend, 10/11 november 2007, was de Deense grootmeester in de klassieke en Academische Rijkunst, Bent Branderup weer op de Maesberg te Arnhem.
De clinics die georganiseerd worden door Marijke de Jong van Paarden Begrijpen bestaan uit 2 dagen waarin zowel theorie als praktijk aan bod komen.
Men kan aan de clinics deelnemen als theorie- of praktijkdeelnemer.
Als theoriedeelnemer bent u aanwezig bij de 3 theoriegedeelten en de 3 praktijkgedeelten, waarin de praktijkdeelnemers gericht les ontvangen met hun eigen paard. Uiteraard wonen de praktijkdeelnemers ook de theoriegedeelten bij.

Op deze manier krijgt u een totaalbeeld van wat de Academische Rijkunst  inhoudt, wat haar doelstellingen zijn en hoe ze is opgebouwd.

Door de uiteenlopende niveau’s van de praktijkdeelnemers ontstaat een compleet en gevarieerd beeld, vanaf de basis tot aan de oefeningen van de hogere rijkunst, zoals b.v. de galoppirouette, de galopwissel.en de piaf.

Dit keer nam ik deel met mijn paard Popeye


Terug naar boven


CLINIC ACADEMISCHE RIJKUNST                                       3 juni 2007

Op 3 juni 2007 werd de eerste clinic van Bent Branderup georganiseerd door Marijke de Jong te Arnhem.


Voorheen werden deze clinics altijd gehouden in Friesland bij Belinda Bolzenbroek, eerste ridder in Nederland. Maar aangezien zij emigreerde naar Australië, nam Marijke de organisatie van haar over. Met mijn paard Popeye nam ik voor de eerste keer deel aan de clinics.

 

 

Terug naar boven

Heeft u vragen of interesse?

Heeft u vragen, opmerkingen of interesse? Vult u dan onderstaand formulier in en u ontvangt zo spoedig mogelijk bericht.

Naam:
Email:

NOKR